+36 36 431 008 szetaeger@szetaeger.hu

SZETA EGRI ALAPÍTVÁNYA

Téli napló, 2023-2024

Gyorsan elszaladtak a téli hónapok, itt a tavasz. A tanodás gyerekek ezt mindjárt megérezték, és szüneteikben szaladtak ki az udvarra… De mi is történt velünk decemberben, januárban és februárban?

December a Mikulás és a karácsony jegyében telt. Hagyományos Mikulás-napunkon több mint 60 gyerek vette át csomagját a Mikulástól. Karácsony előtt jótékonysági vásárt szerveztünk az Agria Parkban, a bevételből a tanoda működését, a gyerekek étkezését, programjait finanszírozzuk. A téli szünet hamar megkezdődött, illetve annak hangulata már korábban elérte a tanodás gyerekeket, akik az ünnepi készülődések idején már nem szívesen vettek kezükbe tankönyveket, füzeteket. A hónapban így is 112 alkalommal tanultunk egyénileg a gyerekkel, a tanulás után pedig szokásosan csoportos játékkal zártunk le a napot. Decemberben kezdtük meg egyik tanodásunk, Ferike magántanulói heti rendjének kialakítását.

Az Ételt az Életért Alapítvány hétköznaponként több mint 100 adag ebédet osztott ki közösségi házunk udvarán, önkénteseink segítségével.

Január első hetében ismét megkezdődött nálunk a tanulás, a középpontban a félévi jegyek javítása és a középiskolai felvételire való készülés állt. A hónapban összesen 193 egyéni foglalkozást tartottunk önkénteseink részvételével. Eközben Ferike életét is koordináltuk: iskolai és pszichológiai foglalkozásokra, különböző programokra vittük, folyamatosan tanultunk vele, fejlesztettük szociális kompetenciáit. A legszorgalmasabb tanodás gyerekek a HC Gaming Virtuális Játékteremben próbáltak ki különböző játékokat, az óvodások pedig a Harlekin Bábszínház előadását nézték meg.

Az év elején együttműködést alakítottunk ki az egri RÉV Szenvedélybeteg Szolgálattal, amelynek szakemberei hetente-kéthetente tartanak fogadóórát közösségi házunkban.

Februárban, az iskolai félévi bizonyítványok kiosztása után egyre több gyerek jött hozzánk délutánonként, ezért leterheltségünk jelentősen növekedett. Már 36 gyerekkel és családjukkal állunk kapcsolatban, többségükkel napi szinten. A hónapban 201 egyéni tanulói foglalkozást tartottunk, készültünk röpdolgozatokra, témazárókra, és közben pótoltuk a hiányosságokat is. Ezt a munkánkat nagymértékben segítik az önkéntesek is. A virtuális játékterem hatalmas élmény volt a gyerekeknek, így februárban ismét elmentünk oda, és voltunk a pláza 5D-s mozijában is.

Sikerrel, sok résztvevővel szerveztünk farsangi játszóházat a környéken élő családok számára, a játékos programokon, vetélkedőkön közel hatvanan vettek részt.

A súlyos szegénységet jelzi, hogy továbbra is minden hétköznap mintegy százan jönnek az ebédért és a hozzá tartozó pár szelet kenyérért.